28 Kasım 2013 Perşembe

Mobil İşletim Sistemleri Arasındaki Rekabet Kızışıyor!!




Bildiğiniz üzere akıllı telefonlar arasında ciddi bir rekabet var.Dolayısıyla bu rekabet mobil işletim sistemlerine de sıçramış durumda.Peki hangi mobil işletim sistemi iyi?Bu oldukça zor bir soru.Her işletim sisteminin kendine göre artıları ve eksileri var.Örneğin Apple'ın fenomen telefonu iPhone'larda hepimizin bildiği üzere iOS işletim sistemi mevcut.Bu işletim sisteminin de gerek uygulama sayısının zengin olması gerek ise mobil uygulamaların çoğunun önce iOS'lara gelmesinin bu işletim sisteminin önemli bir artısı olduğunu kimse inkar edemez diye düşünüyorum.Ayrıca iOS'un göze hoş gelen tasarımı da birçok kullanıcıyı cezbetmektedir.Bununla birlikte ülkemizde iPhone fiyatlarının fahiş olması ise iPhone'un belki de en önemli dezavantajı.iPhone 4'ün fiyatının bile 1000 TL civarında olduğunu düşünürsek her kesimin rahatlıkla ulaşabileceği cihazlar olmadığını söyleyebiliriz.Zaten bu yüzden de pazar liderliğini iOS değil Android işletim sistemi üstlenmiş durumda.

Android işletim sistemine konu gelmişken onunla devam edelim.Android işletim sisteminin uygulama bazında iOS'tan pek eksiğinin olmadığını söyleyebilirim.Android işletim sisteminde de yüzbinlerce uygulamaya ulaşarak telefonunuzu istediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.Üstelik Android'te bulunan bazı uygulamalar ücretsiz iken iOS'ta bu uygulamalar ücretli olabiliyor(ör:Dolmuş Driver gibi).Ayrıca Android her kesime uyan bir işletim sistemi.Çünkü 350 TL'lik telefonlarda da var 2000 TL'yi aşan telefonlarda da.Zaten Android'in pazar liderliğine ulaşmasında bunun da önemi yadsınamaz diye düşünüyorum.İşte bu durumu değiştirmeye çalışan Apple fiyat olarak daha uygun telefon üretip pazar payını arttırmayı amaçlamıştı.Biz de merakla beklerken Apple tarafından iPhone 5C tanıtılmıştı.Ucuz bir telefon diye lanse edilmişti ama fiyat olarak maalesef ülkemizde uygun olduğunu söyleyemeyiz çünkü 1799 TL fiyatı olan bir cihazdan söz ediyoruz..Yani Apple maalesef geniş kitlelere hitap eden bir telefon piyasaya sürmedi.Dolayısıyla Android işletim sisteminin pazar payını tehdit eden bir unsur şimdilik yok gibi görünüyor.Aşağıda devam edeceğim açıklamalarımda ise başka bir mobil işletim sistemi olan ve pazardaki payını hızlı bir şekilde arttıran Windows Phone 8 işletim sisteminden bahsedeceğim.

Gelelim Windows Phone 8'e..Bu güzide işletim sistemi özellikle Nokia Lumia serisi ile ciddi bir atılım yaptı.Ama Nokia, Windows Phone işletim sistemine yer veren tek marka değildi.HTC'nin de bazı modellerinde Windows Phone işletim sistemine yer verdiğini biliyoruz.Windows Phone işletim sisteminin uygulama sayısına gelirsek henüz iOS ve Android seviyesinde olmadığını söyleyebilirim ama gelecek vaat ediyor diye düşünüyorum nitekim uygulama sayısı da giderek artıyor.Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var Windows Phone işletim sistemine sahip telefonların fiyatları herkese hitap ediyor.Lumia serisi telefonların fiyatları 599 TL ile başlıyor 2000 TL fiyatlar ile son buluyor.Apple'ın en büyük dezavantajı yüksek fiyatları dolayısıyla herkese hitap etmesi mümkün değil.Oysa Nokia'nın Lumia serisi daha geniş kitlelere hitap edecek düzeyde.Bu nedenle giderek yaygınlaşacağını ve uygulama sayısının artacağını düşünüyorum.Sonuçta uygulama geliştirenler bu hususu göz önüne alacaklardır.Ancak rakiplerde elbette boş durmayacağı için Windows Phone işletim sisteminin işinin çok kolay olmayacağını söylemekte mümkün.Ama Microsoft'un bünyesine katılan Nokia'nın mutlaka bir planı olacaktır sonuçta telefon piyasasının eski kurdudur kendisi..

24 Kasım 2013 Pazar

Windows Phone Uygulama Marketinin Geleceği


Microsoft'un Windows Phone işletim sistemi yetenekli ve gelecek vaat eden bir işletim sistemi. Ancak pazarda henüz geniş pay sahibi olamamasının en önemli sebeplerinden biri hiç şüphesiz uygulama marketinin ios ve android'e kıyasla zayıf kalması. Apple ve Android uygulama marketlerinde sayısız uygulama seçeneği varken, Windows Phone için bu kadar çok uygulama bulmak mümkün değil.

Şunu belirtmekte de fayda var. Apple ve Android marketindeki uygulamaların büyük çoğunluğu "çöp" uygulamalar olsa da, bu kadar çok sayıda uygulama, çok sayıda insanın bu sistemler için uygulama geliştirdiğinin büyük bir ispatı.

Microsoft da bu durumu görmüş olacak ki kullanıcılarını sevindirecek açıklamalarda bulundu. Microsoft'un açıklamasına göre, Windows Phone uygulamalarının sayısı, 2015 yılında rakipleriyle boy ölçüşecek duruma gelecek.

Windows Phone programının başkan yardımcısı Joe Belfiore'un Twitter hesabından yaptığı duyuruda, Microsoft'un 2014'ün sonunda rakipleriyle arasındaki uygulama sayısı farkını kapatacağını ve 2015 başında çok güçlü hale geleceğini ifade etti.

Windows Phone platformunun zengin uygulamalara sahip olması onun popülerliğini kesinlikle arttıracaktır ancak burada handikap şu ki, Windows Phone popüler olana kadar uygulama geliştiriciler onun için uygulama geliştirmek istemeyeceklerdir. İşte burada Microsoft kendi mobil işletim sisteminde uygulama geliştirmeyi cazip hale getirecek adımlar atmalı. Eğer bunu başarırsa pazarda tutunmaması için bir sebep yok. Herşey Microsoft'un yapacağı hamlelere bağlı..

17 Kasım 2013 Pazar

Windows Telefonlardaki Yükseliş!!


IDC'nin üçüncü çeyrek raporları ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Akıllı telefon pazarının küçük üyesi Windows Phone telefonları, üçüncü çeyrekte beklenmedik bir satış patlaması yaşadı. Önceki yılın üçüncü çeyreğine oranla yüzde 156 daha fazla Windows Phone telefonun satıldığı üçüncü çeyrekteki bu başarının arkasında ise Nokia yatıyor.

Nokia'nın düşük fiyatlı Windows telefonlarını piyasaya sürmesinin ardından, pek çok kullanıcının bu modellere yöneldiği görülüyor. Geçen yıl üçüncü çeyrekte pazarın sadece yüzde 2'sine sahip olan Windows işletim sistemine sahip telefonların 2013'ün aynı döneminde pazardaki oranını yüzde 3.6'ya çıkarması rakamsal olarak büyük bir gelişme olmasa da oran bakımından bir rekor. Nokia'nın satış başarısını devam ettirmesi halinde kısa süre sonra akıllı telefon pazarının büyük oyuncuları arasına girmesi pekte güç olmayacak. Nokia'yı satın alan Microsoft'un da amacının bu olduğu bilinen bir gerçek.

Pazar payını yüzde 80'e çıkaran Android'in de, rekor oranda satış patlaması yaşayan Windows Phone'un da ortak yanı, rakipleri olan iOS telefonlarına göre çok daha kolay satın alınabilir, düşük fiyatlı telefonlara sahip olmaları.

Microsoft'un şimdiki hedefi, pazar payını yüzde 5'e çıkarmak. Microsoft yöneticileri yüzde 5 barajını aşmaları durumunda, Windows Phone telefonlarının piyasada çok daha hızlı bir şekilde yayılacağını düşünüyorlar.

6 Kasım 2013 Çarşamba

Samsung Galaxy S5'ten Bomba Haberler!!


İddialara göre Samsung'un bir sonraki amiral gemisi Galaxy S5 64 bit'ten daha önemli yenilikler ile gelecek..

Androidcentral'ın iddiasına göre Samsung'un yenilenen Exynos işlemcisi, 14nm teknolojisiyle üretilecek.Bu ise işlemcinin dahili bileşenlerinin küçüleceğini ve güç tüketiminin azalacağı anlamını taşıyor.Akıll telefon kullanıcılarının en önemli sorunu olan bataryanın sizi yarı yolda bırakması durumu bu yenilik ile tarihe karışabilir.

64-bit işlemci gerçekte önemli bir yenilik olarak görünse de uygulamalar ondan özellikle faydalanmadıkça pek bir fark yaratmıyor. Ancak söylentiler doğru ise Samsung'un yeni işlemcisi hem 64-bit mimariye, hem de 14nm teknolojisine sahip olabilir.

Digital Times Korea'nın haberine göre de, Galaxy S5 64 bit Exynos 6 işlemci ile gelecek. Daha da önemlisi, telefon 4GB RAM'e sahip olacak. Bilindiği üzere Samsung, son amiral gemisi Note 3'te 3 GB RAM'e yer vermişti. Tahminler yine Galaxy S5'te de 3GB RAM'in yer alacağı yönündeydi ama Koreli kaynağın iddiası, bu tahminlerin üzerinde..